onsdag 10 februari 2010

Is it fine if I make more money than you?

För ett tag sedan läste min mamma en artikel i en tidning om två transexuella män i ett förhållande, och hon kommenterade att det var ”lite konstigt” att de bytt kön till man men ändå drogs till män. Jag blev förbryllad över att hon tyckte att könsidentitet och sexualitet var direkt relaterade, när de är två olika saker som inte har med varandra att göra.

Men jag har funderat lite mer, och insett att mamma beskrev något som jag tror gäller för samhället i helhet. Trans och homofobi bottnar till stor del i könsuttryck och sexism.

Killar blir kallade ”bög” när de uttrycker sina feminina egenskaper. Eftersom att kvinnor är mindre värda och allt kvinnligt nedvärderas, så nedvärderas även män med egenskaper som är typiskt feminina. Att attraheras av killar är också en kvinnlig egenskap i vårt heteronormativa samhälle, därför ses det ned på.

Sexism har en stor del i homofobi, eftersom folk inte inser skillnaden mellan genus och sexualitet. Även om inte all diskriminering försvinner om vi får jämställdhet mellan män och kvinnor (och manligt och kvinnligt), så känns det som om problemen hör ihop.

Inga kommentarer: